Wol

Je wilt dat je items zo lang mogelijk meegaan, maar dan moet je ze wel goed wassen en verzorgen. Daarom hebben wij voor jou wat handige tips en tricks die je kunnen helpen.

Stof

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van voornamelijk de vacht van schapen. Het is een warm, elastische stof die isolerend is. Kleding van wol zit erg comfortabel en het is kreukvrij.

Behandelen

Wol wassen kun je het best zo lang mogelijk uitstellen. In plaats daarvan kun je het na het dragen laten luchten of in de douche hangen dan wordt het gestoomd. Je wollen items kunnen niet goed tegen zonlicht, leg het in een kast of lade.

Zo was en verzorg je wolWasmachine

Gebruik een wol- of fijnwasprogramma en stop je item in een waszak, zo bescherm je het tegen vilten. Het centrifugeren mag maar voor ongeveer een minuut op een toerental 400. Je wilt niet dat je item gaat slijten of uitgerekt wordt. Stel het centrifugeren apart van het wasprogramma in en stop het handmatig na ongeveer een minuut.

Handwas

Was wol niet hoger dan 30°C. Wees wel voorzichtig als je het item met de hand wast. Je wilt het krimpen, schade en verliezen van zachtheid vermijden. Leg je item binnenstebuiten in een bodempje water met een klein beetje wolwasmiddel en laat het dan tien minuten liggen. Vervolgens spoel je het uit maar wring het item niet uit. Dep het water uit je wollen kledingitem.

Drogen van wol

Doe wol nooit in de droger, want daar gaat het van krimpen. Leg je wollen kledingstuk plat op een droge handdoek. Zo gaat het kledingstuk niet hangen en verliest die zijn vorm niet. Dit komt door het gewicht van het vocht.

Strijken van wol

De kreukels verdwijnen vaak vanzelf bij het dragen van de kleding. De vasthoudende kreukels kun je met bijvoorbeeld een stomer weghalen. Als je geen stomer hebt kun je het in de badkamer hangen zodat de stoom van het warm water de kreukels eruit halen.

Vlekken uit wol verwijderen

Gebruik een vlekkenverwijderaar wat voor wol bedoeld is. Verwijder de vlek zo snel mogelijk zonder te wrijven.

Opbergen van wol

Hang je wollen items niet aan een hanger, want dan verliest het zijn vorm. Je kunt de items het best in gevouwen in je laden of kast leggen.

Belangrijk

Kijk altijd even voor het wassen naar de instructies van het waslabel van het kledingstuk en volg deze.