Linnen

Je wilt dat je items zo lang mogelijk meegaan, maar dan moet je ze wel goed wassen en verzorgen. Daarom hebben wij voor jou wat handige tips en tricks die je kunnen helpen.

Stof

Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant, een gewas wat op de koelere plaatsen groeit. Het vlas wordt geoogst daarna gedroogd, ontdaan van zaden en als laatst blootgesteld aan vocht om de vezels te scheiden van het stro. De langere vezels bieden het beste linnengaren. De korte worden benut voor het spinnen van de grave garens.

Behandelen

Linnen kan zonder problemen worden gewassen. Was het alleen niet te vaak, zo voorkom je dat de kleding minder snel slijt. Linnen kreukt wel redelijk snel en het kan flink uitlopen. Als het is gewassen is de vorm wel weer terug.

Zo was en verzorg je linnenWasmachine

Je kunt linnen gemakkelijk in de wasmachine wassen. Veel wasproducten bevatten optisch blauwmiddel wat goed te gebruiken is voor wit en ongekleurd linnen. Om kleurverlies en vlekvorming te voorkomen kun je beter geen andere wasmiddelen gebruiken. Het is handig om een kleurdoekje bij de was te doen om de kleur van de kleding te behouden.

Handwas

Gebruik bij het wassen van linnen weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe; dit houdt de kleur beter vast. Linnen met een contrasterende kleur of dessin kan doorlopen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kan je het de eerste paar wasbeurten met lauwwarm water met de hand wassen.

Drogen van linnen

Haal de kleding na het wassen meteen uit de wasmachine. Je kunt het item dan in model trekken voordat je het ophangt op je waslijn of rek. Linnen kleding mag nooit in de droger. Als je dit wel doet worden de vezels beschadigd.

Strijken van linnen

Linnen kan je het makkelijkst strijken als het nog vochtig is. Als de stof al droog is kan je er op de hoogste stand met het stroomstrijkijzer nog even overheen gaan. Als je linnen items langs de binnenkant strijkt kunnen er glimmende plekken komen.

Vlekken uit linnen verwijderen

Als de wasmachine niet werkt kun je 100 gram borax oplossen in kokend water. Vervolgens moet wordt deze oplossing verdund met 6 liter koud water en laat je het linnen een nacht weken.

Opbergen van linnen

Linnen kun je het beste ophangen om kreukels te voorkomen.

Belangrijk

Kijk altijd even voor het wassen naar de instructies van het waslabel van het kledingstuk en volg deze.