Katoen

Je wilt dat je items zo lang mogelijk meegaan, maar dan moet je ze wel goed wassen en verzorgen. Daarom hebben wij voor jou wat handige tips en tricks die je kunnen helpen.

Stof

Katoen is een natuurlijk product wat komt van de katoenplant. Het zaadpluis van de plant zijn de katoenvezels, deze vezels worden tot draden gesponnen. De stof kreukt makkelijker door de relatief lage elasticiteit. Katoen is een duurzame stof door de sterke slijtvastigheid. Het kreukt wel gemakkelijker door de relatief lage elasticiteit. Katoen is de meest plantaardige vezel in de textielproductie door de verschillende toepassingsmogelijkheden.

Behandelen

Katoen kan goed tegen hitten en is daarom ook over het algemeen bestending tegen zware wasbehandelingen. Je kunt katoen dus zonder moeilijkheden wassen. Let wel op dat als je kleding veel wast het sneller slijt, valer wordt en de kleurintensiteit na iedere beurt afneemt.

Zo was en verzorg je katoenWasmachine

Als je katoen voor het eerst wast kan het nog wat kleur afgeven. Was het de eerste paar keer niet hoger dan 30°C. Het is handig om een kleurdoekje bij de was te doen om de kleur van de kleding te behouden.

Handwas

Gebruik bij het wassen van katoen weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe; dit houdt de kleur beter vast. Laat het item niet in het water staan. Zo voorkom je het doorlopen van kleuren. Was katoen met lauwwarm water op 30°C.

Drogen van katoen

Katoen kan gemakkelijk in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Zet deze niet te hoog, hierdoor kan het gaan krimpen. Doe je items binnenstebuiten in de droger om slijtage te voorkomen. Als je het aan de lucht laat drogen kun je het best direct zonlicht vermijden voor verkleuring.

Strijken van katoen

Je kunt katoen heet strijken. Tot wel 200°C. De stoffen die met katoen gemixt zijn kun je tot 110°C strijken.

Vlekken uit katoen verwijderen

Je kunt een specifieke vlekkenverwijderaar gebruiken en op de vlek doen of het wassen in de wasmachine.

Opbergen van katoen

Je kunt katoen ophangen en opvouwen. Hang het alleen niet in direct zonlicht om verkleuring te vermijden.

Belangrijk

Kijk altijd even voor het wassen naar de instructies van het waslabel van het kledingstuk en volg deze.