Dons

Je wilt dat je items zo lang mogelijk meegaan, maar dan moet je ze wel goed wassen en verzorgen. Daarom hebben wij voor jou wat handige tips en tricks die je kunnen helpen.

Stof

Dons vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels. Het is de verwarming van de watervogel. Dons is altijd een bijproduct van de vleesindustrie en word geplukt na de slacht.

Behandelen

Dons kan gewassen worden op 30°C. Doe geen andere kledingstukken in de wasmachine als je dons gaat wassen. 

Zo was en verzorg je donsWasmachine

Je kunt de items op een maximale tempratuur van 30°C wassen. Gebruik het wasprogramma wol- of zijdewasprogramma en voeg wat neutrale zeep op wolwasmiddel toe. Was viscose nooit met uitstekende voorwerpen, zoals knopen. 

Handwas

Als je een donsjas met de hand wast slijt die minder snel. Was de items in lauwwarm water en voeg wasmiddel voor fijne was of wol toe. Laat het item zachtjes door het water bewegen. Laat het een kwartier weken. Wring de jas vervolgens niet uit en boen ook niet tijdens het wassen.

Drogen van dons

Haal het item uit de wasmachine en schud het een zachtjes zodat de losse vulling weer gelijkmatig wordt verdeeld. Laat het vervolgens op het wasrek drogen. Als je het in de droger wilt doen moet je voor het langzaamste programma en een lage tempratuur kiezen. Stop tijdens het drogen 3 tot 5 tennisballen bij je item in de droger. Zo gaat het dons tijdens het drogen niet klitten.

Opbergen van dons

Je kunt je dons items ophangen of in de kast leggen. Zorg wel dat je het op een droge plek opbergt.

Belangrijk

Kijk altijd even voor het wassen naar de instructies van het waslabel van het kledingstuk en volg deze.